Sancta Maria van Wildernisse tot Landgoed nog beperkt leverbaar

Voor de komende cadeaumaand is het vast en zeker goed nieuws: de herdruk van het naslagwerk over het psychiatrisch ziekenhuis Sancta Maria is nog in beperkte mate leverbaar.

Sancta Maria van Wildernisse tot Landgoed
vertelt de geschiedenis van deze katholieke instelling die deels op het grondgebied van Noordwijk en deels op dat van Noordwijkerhout gelegen was. De geschiedenis van de Zusters van Liefde, die vanuit Venray naar hier kwamen om een psychiatrisch ziekenhuis te starten. Op een terrein dat destijds vooral bestond uit zand, duin en wildernis. Het was het einde van de wereld. Dat kun je je nu niet meer voorstellen.

Het boek beschrijft hoe deze wildernis langzaam maar zeker gecultiveerd werd tot een terrein met daarop een psychiatrisch ziekenhuis. Maar ook over de ontwikkeling van het katholieke ziekenhuis na de roerige jaren zestig tot de Stichting die het later werd. Waarin de nonnen langzaam maar zeker uit het beeld verdwenen. En tenslotte beschrijft het de transitie tot het Landgoed Sancta Maria, waar het verleden nog een grote rol speelt. Vijf van de zeven oorspronkelijke paviljoens, het hoofdgebouw, de kapel en de begraafplaats nemen een prominente plek in en vormen het hart van het landgoed.

In deze prachtig vormgegeven uitgave zijn veel foto’s geplaatst. Dus voor iedereen met een herinnering aan Sancta Maria, zowel oud-omwonenden als oud-inwonenden is het een feest der herkenning. En het mag zeker niet ontbreken in de huizen van de nieuwe bewoners van dit mooie landgoed.© foto: Klokgewijs

De prijs van deze rijk geïllustreerde uitgave bedraagt 36 euro. Het boek is te bestellen via het bestelformulier maar ook te krijgen bij NoVaTo in de Zeestraat in Noordwijkerhout. Zie de website voor de openingstijden.